Turvallisuusohje hakkuutyömaan lähistöllä liikkuville

Metsissä työskennellään ja liikutaan ympäri vuoden. Metsästäjiä, marjastajia ja sienestäjiä on syksyisin liikkeellä metsissä. Metsissä ajetaan pyörillä ja kävellään. Talvisin kelkkaillaan, lumikenkäillään ja hiihdetään. Metsissä on hakkuutyömaita, joten aina on ajankohtaista muistuttaa varovaisuudesta hakkuutyömaiden lähistöllä.

Hakkuutyömaasta varoitetaan varoituskyltillä. Työskentelevän metsäkoneen läheisyydessä on asiaton oleskelu kiellettyä. Pidä riittävä turvaetäisyys koneisiin! Nyrkkisääntönä voidaan pitää noin 90 metrin turvaetäisyyttä työskentelevään hakkuukoneeseen ja noin 20 metrin etäisyyttä metsätraktoriin. Jos olet tulossa vierailulle metsätyömaalle, sovithan jo ennakkoon tulostasi ja ilmoitat kuljettajalle, kun olet paikan päällä.

Varoituskyltissä neuvotaan miten toimia, mikäli sinulla on tarve saada yhteys koneen kuljettajaan tai haluat ilmoittaa olevasi alueella:

Soita ja ilmoita tulostasi aina kuljettajalle!

Huomiovaatteet tai huomioliivi auttaa kuljettajaa havaitsemaan sinut. Kypärä olisi alueella myös suotava olla.

Pidä turvaetäisyys, niin kauan kuin kuljettaja on havainnut sinut ja pysäyttänyt koneen ja pistänyt kouran maahan.

Huomioi myös auton parkkeeraus metsätyömaan läheisyydessä, ettei aiheudu vaaratilanteita tai tie tukkiudu. Kannattaa muistaa, että kapeilla metsäteillä voi vastaan tulla myös raskasta kalustoa. Siellä liikkuu lavetteja ja puutavarankuljetusrekkoja sekä metsäkoneiden kuljettajia. Puupinojen päälle ei saa nousta!

Mennään metsään – turvallisesti!